En intervju med Hena Hodzic

Facebook
Twitter
LinkedIn

Hena Hodžić kommer ursprungligen från Sarajevo i Bosnien och är för närvarande baserad i Sveriges näst största stad. Hon har en ledande roll inom Vinnter som elektronikutvecklare och utvecklar mjukvara för inbyggda system.

I den här intervjun diskuterar vi hennes ursprung, hennes aktiva roll på Vinnter och hennes ambitioner för framtiden.

Hena vid fontänen längs Avenyn i centrala Göteborg, Sverige

Hur var det att växa upp i Sarajevo – och hur är det jämfört med Sverige?

“Jag är född och uppvuxen i Sarajevo, som är huvudstad i Bosnien och Hercegovina. Som barn gillade jag alltid att åka skidor eller skridskor på vinterlovet, eftersom vi har många berg runt Sarajevo. Somrarna i Sarajevo har alltid varit väldigt varma, så jag tillbringade dem oftast vid simbassängerna där jag lekte med mina vänner.”

Bosnien och Hercegovinas huvudstad och kulturella centrum ligger i floden Miljackas dalgång vid foten av berget Trebević. Sarajevo var den första staden i Europa som fick ett spårvagnssystem och är den enda staden i världen som har berg inom 30 minuters avstånd från stadskärnan.

“I Sarajevo var jag alltid omgiven av vänner och familj och det fanns alltid något att göra. När jag flyttade till Sverige bodde jag först i Västerås som, i jämförelse med Sarajevo, har en helt annan livsstil. Det var en stor förändring för mig. Jag fick också intrycket att Västerås mest är en stad för familjer och att det är ett väldigt fridfullt område.”

Västerås är en av Sveriges äldsta städer och den största inlandshamnen i landet. Staden är känd som Gurkstaden på grund av den storskaliga odlingen av denna populära salladsingrediens sedan 1700- och1800-talen. I linje med Henas observation om Västerås som en familjevänlig zon, är Erikslund Shopping Center i utkanten av staden en stor attraktion. Fram till 2015 var det Sveriges största köpcentrum. Västerås är också centrum för Sveriges elindustri.

Varför flyttade du till Sverige?

“Ursprungligen flyttade jag till Sverige på grund av mina studier. Jag tog en kandidatexamen i reglerteknik och elektronik vid fakulteten för elektroteknik i Sarajevo och påbörjade ett masterprogram inom samma område. Under mitt sista år fick jag möjlighet att vara utbytesstudent i Sverige. Jag tyckte att det var en bra idé som kunde vara ett stort steg i min karriär — och en fantastisk möjlighet för min utveckling och erfarenhet, så jag accepterade det.”

Hena ångrade inte sitt beslut.

“Sverige överträffade mina förväntningar. Det är ett väldigt vackert land, människorna är fantastiska och jag gillar verkligen mitt liv här. Sverige har en unik livsstil, riktigt god mat och mycket att erbjuda, så jag försöker hitta tid för att utforska det så mycket jag kan.”

När hon var klar med sin masterutbildning vid universitetet i Västerås började Hena leta efter ett jobb i det området, men hon spred också sitt söknät till större städer som Stockholm och Göteborg.

“Jag bestämde mig för att flytta till Göteborg – först och främst för att jag verkligen gillade det jobberbjudande jag fick, och jag lockades också av den fantastiska energin, engagemanget och arbetssättet i mitt team. Dessutom är Göteborg en riktigt stor och vacker stad, och jag försöker fortfarande utforska den så mycket jag kan. Jag tror att jag gillar den väldigt mycket eftersom den på något sätt påminner mig om min hemstad. Ibland får det mig att känna att jag är hemma – kanske på grund av den ‘upptagna känslan’ som man får när man ser staden full av folk och alla skyndar sig någonstans.”

Göteborg är den näst största staden i Sverige, efter Stockholm. Det ursprungliga namnet var Göteborg i en stadga från 1621, och samtidigt fick staden det tyska och engelska namnet Gothenburg. Globalt sett är staden vänort med flera stadsområden, bland annat Chicago i USA, Oslo i Norge, Kraków i Polen, St Petersburg i Ryssland och Nelson Mandela Bay Metropolitan Municipality i Sydafrika. Staden är också värd för världens största fotbollsturnering för ungdomar (Gothia Cup) och Europas största basketturnering för ungdomar, Göteborg Basketball Festival.

Vad fick dig att stanna i Sverige — och vad fick dig att välja Vinnter som din arbetsgivare?

“För mig är Sverige ett trevligt och vackert land som erbjuder många saker, och det är i grund och botten en plats där jag trivs och ser mig själv.”

Hena uppskattar särskilt hur människor i Sverige uppmuntrar varandra på ett osjälviskt sätt. Deras inställning till livet är grupporienterad, där människor gör sitt yttersta för att hjälpa varandra att uppnå sina mål. I den lugna och fridfulla atmosfären i landet handlar livet i Sverige om att fokusera på sig själv, men också på miljön.

“Jag valde Vinnter eftersom jag verkligen gillade deras positiva energi och sätt att arbeta, från första gången jag träffade dem. Jag tycker om att samarbeta med mina kollegor eftersom de är stödjande, alltid villiga att hjälpa till och engagerade – vilket för mig gör dem till en perfekt matchning.”

Varför valde du elektronik, IT och programvara som arbetsområde?

“När jag var liten var matematik mitt favoritämne i skolan. Min önskan var att gå på något universitet där jag skulle behöva matte mycket. Å andra sidan gillade jag att tillbringa dagarna med min pappa, arbeta med elektronik, se honom fixa datorer och lära mig. Så när det var dags för mig att välja en universitetskurs var fakulteten för elektroteknik mitt självklara val – och det var så allt började.”

Henas pappa var en viktig inspirationskälla för henne när hon valde att utbilda sig inom detta område. Han är också elektroingenjör och fanns alltid där för att hjälpa till när Hena körde fast – oavsett om det handlade om programvara eller hårdvara.

Jag har hört att du har två masterexamina. Vad fick dig att välja just dessa två ämnen? Och så här i efterhand, är du glad att du gjorde det?

“Först och främst, ja, jag är verkligen glad över att ha valt och slutfört båda, eftersom de kombinerar och förenar allt jag verkligen ville lära mig! Jag började med Automatic Control and Electronics, som mest handlar om hårdvara och bara en liten bit om mjukvara. Sedan valde jag Intelligent Embedded Systems där vi lärde oss mer om programvara för viss hårdvara.”

Hena vid kanalen i Brunnsparken, Göteborg

På Vinnter har Hena Hodžić en roll som elektronikutvecklare. I denna egenskap är hon starkt involverad i hårdvaruutvecklingssteg som kan sträcka sig från den första produktspecifikationen till designöverlämnande för slutproduktion. På dagens utmanande konsumentmarknad måste hon rutinmässigt utforma elektronikplattformar för att uppfylla strikta tekniska krav och efterfrågan på mer kompakta och allt kraftfullare enheter. Detta kräver att Hena arbetar i nära samarbete med andra tekniker, utvecklare och specialister, som kommer från en mängd olika bakgrunder.

Hena har också till uppgift att utveckla programvara för de inbyggda system som hon skapar, eller som någon annan har skapat. Inbyggda system är den programvara och de operativsystem som är permanent installerade i enheter som kan vara allt från vardagsvaror som mobiltelefoner och brödrostar, till industrirobotar, medicinsk diagnostisk hårdvara och system för militär- och rymdsektorerna. I alla tillämpningar måste inbyggda system vara tillförlitliga och fungera på ett förutsägbart sätt.

Vilka är dina ambitioner och mål?

“Jag tror att vi aldrig slutar lära oss och möta nya saker – särskilt inte inom det här området. Därför är mitt viktigaste mål att göra det jag verkligen älskar, och det är att utveckla både hårdvara och mjukvara.”

Aktivt engagemang och delaktighet i sitt arbete ger Hena energi och styrka att bli en bättre ingenjör varje dag. Det gör det också möjligt för henne att växa och lära sig så mycket som möjligt, att prova nya saker, möta nya utmaningar och ständigt förbättras och utvecklas – både personligt och yrkesmässigt. Att vara omgiven av ett stödjande team och arbeta i en trevlig atmosfär bidrar till att göra detta möjligt.

Kan du berätta lite om din erfarenhet som ung kvinnlig yrkesutövare på en mycket mansdominerad arena?

“Jag måste säga att i början av mina studier var det lite besvärligt för mig. Men så småningom slutade jag tänka på det och började jaga mina drömmar. Det är här jag ser mig själv, vad jag verkligen älskar och var jag trivs med att arbeta. Dessutom är mina manliga kollegor på universitetet och även på jobbet verkligen snälla och redo att hjälpa till när som helst. Så jag har aldrig haft några problem när det gäller den här frågan. Jag är helt nöjd med mitt karriärval och jag har aldrig ångrat det.”

Facebook
Twitter
LinkedIn