Vill vi ha ännu en app för hemautomation?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Med mindre krångel för att få vardagssysslorna gjorda, förbättrad effektivitet och lockelsen av minskade energikostnader har hemautomation mycket att rekommendera. Men med den växande populariteten för smarta hem och den därmed sammanhängande expansionen av Internet of Things eller IoT som stöder detta, har det också kommit en uppsjö av system för att hantera prylar i hemmet, och app efter app för att hantera dessa system.

Ett växande ekosystem av appar

De hushållstjänster som möjliggörs genom smart teknik går utöver enkel energiförbrukning och hushållshantering, och omfattar en rad tillämpningar från assisterat boende, via säkerhet och fjärrövervakning, till kontroll och hantering av hushållsapparater och enheter.

(Bildkälla: Statista.com)

Globalt uppgår intäkterna på marknaden för smarta hem för närvarande till 84 637 miljoner US-dollar, enligt Statista.com. Denna siffra förväntas uppvisa en genomsnittlig årlig tillväxttakt (CAGR ) på 18,2% under de kommande tre åren, vilket kommer att leda till en marknadsvolym på 139 808 miljoner US-dollar år 2023. Enligt en undersökning från PreciseSecurity.com förväntas den globala marknaden för smarta hem nå ett värde på 158 miljarder USD under de kommande fyra åren.

Smarta apparater genererar den största andelen av den totala marknadsintäkten. Globala konsumenter förväntas spendera 21,5 miljarder dollar i år på enheter som de kan ansluta till smartphones eller surfplattor för bättre kontroll, bekvämlighet och information. Detta marknadssegment förväntas öka till 39,6 miljarder USD år 2024.

Tyskland och Storbritannien förväntas båda generera intäkter från smarta hem på cirka 4,8 miljarder dollar i år. Sellhousefast.uk frågade 1 462 brittiska hushåll vilka smarta hemprodukter de vill äga 2020 och fann att en smart termostat (71 %) och en smart dörrklocka (66 %) är de produkter som de brittiska köparna helst vill äga i år.

Marknadsanalyser från eMarketer visar att Amazon, Google, Apple och Samsung har skapat några av de största IoT- och smarta hem-plattformarna i västvärlden, medan Baidu, Alibaba och Xiaomi är bland de främsta leverantörerna i Kina. Hårdvarutillverkare, säkerhets- och telekommunikationsleverantörer, allmännyttiga företag, programvaruföretag och nystartade företag är andra aktörer i branschen som också kämpar om sina positioner.

(Bildkälla: eMarketer.com)

Hemautomation – eller en förvirring av alternativ?

Även om de appar och gränssnitt som används för att styra dessa olika smarta tekniker kan ha vissa gemensamma nämnare, kan olika tillverkare föredra olika app- och gränssnittsdesign, olika typer av nätverksmedia och olika kommunikationsprotokoll.

Problemet med driftskompatibilitet mellan smarta hem-system ställer till det för både återförsäljare av konsumentelektronik och kunder. Medan anslutna enheter från en och samma leverantör fungerar bra med varandra, kan interoperabilitet mellan olika leverantörer bli problematisk – särskilt om leverantörerna inte använder liknande teknik eller en gemensam protokollstandard. Ett exempel är den populära Lutron Caseta, som säljs i stora byggvaruhuskedjor och använder en egenutvecklad trådlös kommunikation som liknar – men inte är identisk med – de konkurrerande Zigbee- och Z-Wave-standarder som används av andra leverantörer av hemautomatisering, t.ex. GE, Jasco och Philips Hue.

Om du blandar olika leverantörer av hemautomation i ditt hushåll finns det en stor risk att var och en av dem kommer att vara begränsad till sitt eget nätverk och sin egen styrapp, vilket gör det till en riktig huvudvärk att samordna de olika apparaterna och systemen.

Det största problemet med att köpa flera smarta hem-enheter från flera olika tillverkare är att du måste installera och lära dig att navigera i flera olika appar för att kunna använda dessa enheter på rätt sätt. Ett bättre alternativ är att ha en enda skärm som visar status för alla dina smarta hem-enheter, med en enhetlig uppsättning kontroller som gör att du kan göra ändringar eller justeringar över hela linjen.

Smarta hem på en och samma plattform

Driftskompatibilitet för smarta hushållsapparater och system kan uppnås på två sätt: genom att implementera universella kommunikationsprotokoll, eller genom att ha en central hubb eller gateway-applikation som kopplar samman olika komponenter och fungerar som tolk mellan de olika smarta hushållsenheterna eller undernätverken.

Det har redan gjorts olika försök att skapa en universell uppsättning standarder för kommunikationsprotokoll som styr hemautomationsenheter. År 2000 sammanfördes tre viktiga europeiska standarder – EIB (European Installation Bus), EHS Protocol (European Home Systems) och BatiBus – till ett standardiserat kommunikationsprotokoll kallat KNX (Konnex), som för närvarande har över 270 tillverkare från 33 länder bland sina medlemmar. Andra initiativ omfattar kommunikationsprotokoll som UPnP (Universal Plug and Play), BACnet (Building Automation and Control Network) och DLNA (Digital Living Network Alliance).

En central nätverkshubb eller gateway ska fungera som en hemnätverksrouter som kan ansluta flera hemdatorer, smarta apparater och kringutrustning (t.ex. skrivare) till varandra och till internet. Med tanke på den oförutsägbara utvecklingen av smart teknik måste gateways kontinuerligt kunna söka efter, känna igen och anpassa sig till nya enheter som läggs till i ett nätverk. Plattformar som Open Services Gateway Initiative (OSGi) och Jini kan anpassas så att nya enheter kan läggas till och tas bort, utan manuell installation, uppgradering eller återställning.

Några exempel

För befintliga bostäder som redan innehåller en mängd olika automationssystem och smarta enheter som förvärvats under tidens gång och från olika tillverkare kan det krävas mer skräddarsydda lösningar för integration. Även vid nyinköp är det nödvändigt att först installera tillverkarens egen styrprogramvara för att konfigurera enheten och få igång den, innan man börjar med konfigurationen av en hubb eller någon programvara för hemautomation med en enda app.

Med Google Home behöver du t. ex. öppna Home-appen, trycka på tilläggsknappen, klicka på “Konfigurera enhet” och sedan på alternativet “Fungerar med Google”. Från den visade listan över tillverkare måste du sedan hitta rätt tillverkare och följa stegen i länkningsprocessen.

På samma sätt som med Alexa måste du först öppna Alexa-appen, trycka på hamburgermenyn längst upp till vänster på skärmen och sedan välja “Lägg till enhet”. De visade rubrikerna (“Light”, “Plug”, etc.) ger alternativ för kategorin smart enhet. När du har valt måste du välja enhetstillverkare och följa anvisningarna för att länka dina konton.

För Apple-baserade system kan kompatibla enheter styras via HomeKit och Home-appen. Genom att trycka på “Lägg till tillbehör” kan du använda kameran på din iPhone eller iPad för att skanna QR-koden på den smarta enhetens låda. Du kan sedan följa anvisningarna för att namnge enheten och lägga till den i ett visst rum.

Särskilt värdefullt i samband med hemautomation är möjligheten att automatisera en grupp uppgifter som du vanligtvis utför i följd, genom att skapa rutiner eller scener – förprogrammerade åtgärder som systemet utför åt dig (t.ex. att låsa alla dörrar innan du släcker lamporna vid läggdags).

Om du är osäker på hur du använder en smart hubb för att koppla ihop olika enheter eller ställa in dina rutiner, kan du kontrollera tillverkarens webbplats för specifika instruktioner. Observera också att även om du använder en enda app för att samordna din hemautomation är det klokt att behålla de ursprungliga apparna som medföljde varje enhet, eftersom denna programvara ofta är nödvändig för att aktivera uppdateringar och säkerhetspatchar.

Avslutande tankar

Eftersom marknaden för hemautomation fortsätter att expandera och lanseringen av ny 5G-teknik driver på utvecklingen av smarta hem, kommer användningen att öka stadigt under de kommande åren. I takt med att Google, Apple, Amazon och Alibaba nyligen investerat i IoT håller marknaden på att konsolideras och allt fler produkter blir kompatibla med varandra.

Så som svar på frågan “Vill vi ha ännu en app för hemautomation?” är det troliga svaret under överskådlig framtid “Inte direkt, så länge det finns en central nätverkshubb eller en enda appstyrenhet tillgänglig.”

Facebook
Twitter
LinkedIn